Вторник, 18 Юни 2024
           
Политика

Министърът на правосъдието представи пред ЕК реформите в Конституцията и мерките „антикорупция“

   
Министърът на правосъдието представи пред ЕК реформите в Конституцията и мерките „антикорупция“

Основните моменти и цели на предложената реформа в конституцията, както и на новия Закон за противодействие на корупцията, бяха представени на онлайн среща с представители на ЕК, пише МЕНИДЖЪР 

Това стана на заседание на Съвета за върховенство на правото, посветено на мерките на българските институции в изпълнение на препоръките от четвъртия годишен Доклад за върховенството на правото. Съпредседатели на Съвета, който заседава в МП, са министърът на правосъдието Атанас Славов и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. В него участват представители на изпълнителната и на съдебната власт, съсловните организации на магистратите, Висшия адвокатски съвет, гражданския сектор. Това е първата последваща среща по Доклада за върховенството на правото в държавите от ЕС за 2023 г., предстоят такива и с представителите на други държави-членки.

Министърът на правосъдието Атанас Славов представи основните предлагани конституционни промени, свързани със съдебната власт. Сред тях разделението на Висш съдебен съвет и на Прокурорски съвет, различния начин за тяхното формиране и състав, съобразено както с функциите на съда и на прокуратурата, така и с ред препоръки, най-вече на Венецианската комисия. Обърнато бе внимание на стеснените функции на главния прокурор, както и предлагания нов статут на съдебния Инспекторат. Министър Славов изрично подчерта, че процесът по приемането на конституционните изменения ще започне след получаването на поисканото от него становище на Венецианската комисия (Комисията за демокрация чрез право на СЕ), в началото на октомври.

 

При представянето на проекта за Антикорупционен закон, чието второ четене в парламента предстои тази седмица, доц. д-р Славов подчерта новите разследващи функции на антикорупционната комисия, гарантирането на независимост на нейните членове, включително чрез създаването на номинационна комисия за предварителна оценка на кандидатите.

Законът е следствие на ангажиментите ни, поети по Плана за възстановяване и устойчивост, и бе представен от доц. д-р Славов като отговор на препоръките на ЕК за по-ефективни разследвания на корупция по високите етажи на властта. 

 
 

Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати