Събота, 27 Юли 2024
           
Спорт

Световните шампионки от Испания продължават с бойкота въпреки повиквателни

   


Световните шампионки по футбол от Испания обявиха, че запазват бойкота си и отказват да играят за националния отбор, въпреки че голяма част от тях попаднаха в състава на тима за следващия мач. Общо 15 от състезателките, спечелили титлата, бяха включени в тима от новия треньор Монце Томе, пише ДНЕВНИК

 

Шампионките обявиха бойкот заради скандала след финала на световното, когато тогавашният президент на федерацията Луис Рубиалес целуна футболистката Джени Ермосо. След редица протести Рубиалес подаде оставка. Ермосо пък подаде жалба срещу него, а съдът в Мадрид му издаде ограничителна заповед.

 

Въпреки че Рубиалес вече напусна поста си, футболистките на Испания обявиха, че няма да се върнат в тима, докато няма допълнителни реформи във федерацията. В петък общо 39 състезателки - включително 21 от 23-те световни шампионки, заявиха, че бойкотът няма да спре, докато не се "чувстват в безопасна среда".

 

Въпреки това 15 от състезателките, включително двукратната носителка на "Златната топка" Алексия Путеяс, са в тима за мачовете от Лигата на нациите. Ермосо обаче не е повикана в състава.

Състезателките публикуваха нова позиция чрез профсъюза си Futpro, в която изразяват съжаление, че от федерацията не са се съобразили с позицията им и са ги поставили "в позиция, в която никога не са искали да бъдат".

 

Те заявиха, че ще проучат какви са потенциалните правни последици за това, че са повикани въпреки желанието им: "Ще проучвам какви ще са последствията, на които испанската федерация ни излага, вкарвайки ни в състава, въпреки че сме казали публично и в писмо до федерацията, че не искаме да бъдем в отбора."

 

Монце Томе замени предишния селекционер Хорхе Вилда, който беше считан за близък на Рубиалес. Тя беше помощник в националния отбор на световното.

 

Попитана защо Ермосо не е в състава, Томе отговори: "Ние подкрепяме Джени. Вярваме, че най-добрият начин да я защитим е този, но разчитаме на Джени."

 

По-рано испанската федерация призова състезателките да спрат с бойкота и заяви в позиция, че те имат "задължение" да играят, ако бъдат повикани в отбора.

 

Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати