Петък, 19 Юли 2024
           
Свят

Ердоган пак ще променя конституцията. Какво цели?

   


Ердоган обещава "цивилна и либерална конституция", но мнозина се опасяват, че той иска промени в основния закон, само за да укрепи властта си. А тя и без това е достатъчно могъща, след като през 2017 година той прокара друга конституционна реформа, превръщайки парламентарната република в президентска. Нито един държавен глава в западна държава в момента не разполага с толкова могъща власт, колкото Реджеп Тайип Ердоган, пише германският вестник "Франкфуртер Рундшау" (ФР), пише ФАКТИ

Срещу "перверзни влияния"

За да прокара конституционните си промени обаче Ердоган се нуждае от гласовете на своите коалиционни партньори, крайно десните и консервативни ислямисти. Не случайно президентът вече оповести, че новата конституция ще опазва "традиционните ценности" и ще защитава турското семейство от "перверзни влияния". Според ФР това означава още по-остри репресии срещу гейовете, лесбийките и транс хората и демонтиране на мерките за равноправие между половете. Една от партньорските партии на Ердоган настоява например да се въведат разделени училища за момчета и момичета, а жените да работят само такава работа, "която отговаря на тяхната природа". Други партньори на Ердоган искат разделени болници за мъже и жени, че дори сваляне на брачната възраст при момичетата до 14 години, защото тогава децата вече били "сексуално зрели" и в състояние да "водят щастливо домакинство".

Забрадките - в конституцията?

Идеите на самия Ердоган също са сходни. Той вече на няколко пъти казва, че иска в новата конституция включително да бъде скрепено правото на жените да носят забрадка. Според наблюдателите това едва ли изобщо е необходимо, защото още през 2008 година беше отменена забраната на забрадките в университетите, а през 2013 - в публичния сектор, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Според анализа на този германски вестник, чрез темата за забрадките Ердоган се опитва да притисне до стената най-сериозните си политически противници от кемалистката Републиканска народна партия (РНП) и на местните избори през март догодина да измъкне от ръцете им кметската позиция в Истанбул.

Срещу РНП е насочена и другата досега официално оповестена конституционна идея на президента: "закрилата на семейството". Сериозна част от ЛГБТИ хората в Турция подкрепят именно РНП, тъй че и чрез тази тема Ердоган ще сплоти консервативните и ислямистките сили в своя полза, още повече, че мнозинството в Турция не се отнася особено либерално към ЛГБТИ, отбелязва ФАЦ.

Скрити цели на поправките?

В Турция под сурдинка се говори и още нещо: че конституционните промени трябва да осигурят на Ердоган възможност за ново преизбиране. На следващите президентски избори през 2028 година той вече няма право да се кандидатира и редица наблюдатели подозират, че Ердоган ще се опита да извади това ограничение от основния закон. Опонентите на Реджеп Тайип Ердоган се опасяват и от още нещо: че в новата конституция той може да посегне на наследството на Кемал Ататюрк – светската държава и турския национализъм. Когато през пролетта положи клетва за новия си мандат, Ердоган обяви, че ще се придържа към ценностите на светската държава и на човешките права, но възнамерява да реформира конституцията, за да повиши престижа на Турция пред света. ФР припомня, че сегашната конституция носи ясния отпечатък на военните, които през 1980 година взеха властта с преврат. И не случайно Ердоган препраща именно към този факт с анонса си, че новата конституция трябва да бъде "цивилна, либерална и инклузивна". Всъщност обаче през 2017 година тъкмо той прокара промени в основния закон, наложен от генералите, които му връчиха много по-голяма власт от тяхната, припомнят германските медии.

 

Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати