Понеделник, 15 Юли 2024
           
Новини

Земеделският протест: Тревогата е отношението на управляващите към сектора, за всичко - за месо, за мляко

   


С блокади на пътища започна националния фермерски протест заради разрешението за внос на земеделска продукция от Украйна, пише БНР.

Протестиращите настояват да бъде спрян вносът не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед. Искат също до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените разходи заради войната в Украйна и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали напълно.

За напрежение между протестиращи и служители на реда в Благоевград, съобщава кореспондентът на БНР в региона. До сблъсъци там все пак не се е стигнало:

Около 10 трактора и няколко десетки животновъди се събраха на полигона край Благоевград, за да обявят началото на безсрочните протести. Всички искания бяха обединени в послание към държавата за спасяване на българското земеделие.

Полицията не позволи да се блокира пътя в посока Кулата, но няколко земеделски машини все пак стигнаха до кръговото кръстовище и движейки се бавно, успяха да затруднят за кратко трафика. Втората точка на протеста беше в Кресна, където неколкократно международния път беше затварян с жива верига. 

Пред БНР земеделци и фермери споделиха:

"Продавам отдавна под себестойност".

"Аз съм картофопроизводител. Тревогата е отношението на управляващите към сектор "Земеделие"; "Говорим за всичко - за месо, за мляко. Сухото мляко какво прави? Убива всичко".

Земеделски производители затвориха за около половин час външноградската магистрала в Перник. Блокади имаше преди обяд и в Радомир и Брезник.

Пред спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис "Оставка".

Във Видин за повече от два часа беше блокирано движението и в двете платна на пътя за граничния пункт при "Дунав мост 2".

Земеделци от Ловешко блокираха с тежка техника за един час движението по пътя София-Варна в края на участъка от магистрала "Хемус" на кръговото кръстовище при пътния възел Боаза в района на село Брестница. 

Земеделски производители от Плевенския регион спряха движението край село Ясен.

Във Великотърновско с трактори беше затворен главният път София - Варна при село Шереметя.

По същия начин беше блокиран и пътят Варна - Бургас в района на местността "Харамията" до разклона за Аврен. 

Земеделци от Шуменско и над 50 селскостопански машини се събраха на изхода на областния град и оформиха шествие между кръговите кръстовища при 7-ми километър и това на пътя за квартал "Макак", но движението там не беше блокирано.

В Добричка област протестиращи земеделски производители блокираха граничните пунктове при Дуранкулак и Кардам, на кръговото кръстовище на входа на Балчик, както и в село Карапелит на пътя за Силистренска област.

Четири бяха точките в област Добрич, на които представители на различните браншове в селското стопанство се събраха на протест. Блокади периодично бяха предприемани на граничните пунктове при Дуранкулак и Кардам, на кръговото кръстовище на входа на град Балчик, както и в село Карапелит на пътя за област Силистра.

Протестиращите изразиха недоволството си от водената политика на правителството за унищожение на българския производител и поискаха оставката му:

"Цялото това правителство и предходното редовно правителство не са спрели да работят против интересите на България, на целия земеделски сектор";

"В момента имам седем стопанства, които са с 3000 животни и ги ликвидират";

"Това не е пясък или камък да го натрупаш. Днеска доиш, утре няма какво да го правиш. Аз съм един, който чака с нетърпение да изтече забраната за махане. И ги махам";

"Не може да наречеш стотици хиляди хора, които са ангажирани в целия сектор, да ги наречеш терористи, че той не може да преговаря;

Снимка: Латинка Светозарова

Снимка: Латинка Светозарова

"Време е политиците да разберат, че сектор "Селско стопанство" не е политическа формация и няма никакви политически искания. Тяхната реакция по-скоро определя дали те ще бъдат част от политиката на България оттук нататък, или не";

Протестите преминаха спокойно и без напрежение и продължиха до 14:00 часа. Тази вечер земеделците от Добруджа ще пътуват към София, където утре ще се включат в националния протест на жълтите павета.

Блокада имаше и на изхода на Стара Загора - там се събраха над 300 земеделски производители с повече от 50 трактора, комбайни и друга техника. 

Сливенска област беше блокирана на две места от протестите на земеделците днес - на пътния възел "Петолъчката" и на главния път София - Бургас в района на Ямболската детелина. Този участък затваря и пътя Сливен - Ямбол.

Сливенска област недоволството на земеделците бе разпределено в два лъча – към "Петолъчката" и към т.нар. "Ямболска детелина", а заявката бе да си отстоят исканията пред правителството.

"Преговори ще има тогава, когато правителството е готово да изпълни исканията на всички организации, които сме се събрали и сме се обединили в точките, които сме им предали".

В рaнния следобед протестиращите от "Петолъчката" със селскостопанска техника се отправиха към София, но бяха спрени от полицията в района на Сливен. Въпреки това заканата бе утре да бъдат в София:

"Ако ни пуснат да продължим, ще отворим и Петолъчката, и Сливен, няма никакъв проблем движението да си тръгне. Да ни пуснат нас, ние да си вършим нашата работа, закъдето сме тръгнали".

Към 19:00 часа блокадата на пътния възел "Петолъчката" вече е вдигната и движението там не е затруднено. В района остават паркирани трактори, които през нощта ще бъдат охранявани от частна фирма.

Протестиращите зърнопроизводители са готови да затворят отново кръговото кръстовище, ако техни колеги, които пътуват с трактори към София, бъдат спрени от полицията, съобщава кореспондентът на БНР.

Протестиращите земеделци, които тръгнаха с техниката си от Стара Загора за София, са блокирани от жандармерия на входа на Казанлък, съобщи Радослав Христов - председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите:

"Тук сме блокирани от полицията. Преди град Казанлък стоим. Доколкото разбираме, и други колеги по другите места също - Сливен, Хасково, също стоят, без да бъдат допускани да се движат.

Спазваме всички изисквания, 50 метра от машина до машина, обозначителни знаци, оранжев буркан, светлини, фарове, както си му е реда. Не знам защо насила ни задържат тук".

Полицията в Пазарджик отрече съобщенията, че протестиращи от Пловдив и Пазарджик са спрени в района на Септември и не се допускат по обходния маршрут Белово - Костенец - София.

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов уточни, че в момента там се правят рутинни проверки на водачите на тежка техника за алкохол, наркотици и правоспособност, което отнема време.

От полицията припомнят, че движението на тежка техника по автомагистралите е забранено. Според зърнопроизводители до София ще се допускат само трактори с маса до 5 тона.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати