Петък, 19 Юли 2024
           
Коментари

Цокв: Над 98% от завършилите УНСС се реализират на пазара на труда

   

  МОН

Над 98% от завършващите Университета за национално и световно стопанство се реализират на пазара на труда скоро след дипломирането си. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новата академична година в УНСС. Той отбеляза, че най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа продължава да бъде сред лидерите по обучението и подготовката на специалисти в професионално направление „Икономика“.

Средният облагаем доход на завършилите икономически специалности в университета през последните 5 години е 2172 лева, което е с около 20% над средното за страната по това направление. Тук обаче има и специалности, които се реализират със заплати от над 4 500 лв. месечно, посочи министър Цоков. „Икономиката винаги е била един от определящите фактори за големите човешки скокове в историята. Казвам това, не за да ви подготвя за важността на всички лекции през настоящата академична година, а за да ви поздравя, че сте избрали да учите тук и да ви уверя, че вашите преподаватели ще дадат всичко от себе си за да ви подготвят за бъдещите предизвикателства“, каза той.

„Пожелавам на най-големия и най-рейтингов икономически университет в България да съхрани добрите традиции в академичното обучение и бъде водещ иноватор в промяната на българското висше образование в условията на индустрия 5.0.“, написа той в златната книга на университета.

През тази година броят на кандидат-студентите в УНСС е рекорден, отчете ректорът проф. Димитър Димитров. По думите му днес се подписва колективен трудов договор за увеличение на заплатите на преподавателите и целия екип на университета благодарение на допълнителни средства, осигурени от правителството за висшите училища.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати