Събота, 27 Юли 2024
           
Свят

Ким Чен-ун си тръгна от Русия с дронове, една ръкавица и ушанка

   


Подаръци в нарушение на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, и други, които лично бяха изпробвани, вече са в колекцията с получени от чужбина вещи на Северна Корея след посещението на Ким Чен-ун в Русия, пише ДНЕВНИК

 

С потеглянето на влака след неколкодневната визита от гара в Приморския край, под съпровода на почетен караул от Източния военен окръг и военен оркестър на щабана Тихоокеанския флот той отнася различни предмети в "музея на приятелството", където са изложени подаръци, получени от три поколения Ким (баща му и дядо му).

 

Сред известните подаръци са висококачествена (според Кремъл) пушка, получена от руския президент Владимир Путин; Ким е върнал жеста с друга, направена от "севернокорейски занаятчии". Според ТАСС той е получил и ръкавица от скафандър.

 

Сред останалите подаръци обаче има и санкционни стоки. При това Русия одобри преди години резолюциите на Съвета за сигурност, с които ограниченията бяха наложени на Пхенян заради ядрената и ракетна програма на страната.

  • "дронове камикадзе", използвани във войната в Украйна, получени от губернатора на Приморския край Олег Кожемяко;
  • един разузнавателен дрон "Герань-25", също от Кожемяко;
  • бронежилетка, също от Кожемяко;
  • снимка на Юрий Гагарин, получена в началото на визитата в руския граничен град Хасан;
  • ушанка - от министъра на отбраната Сергей Шойгу.


Особено последният предмет - пробван от Ким пред камерите - затруднил руските власти; в предаването "Соловьов Live" на водещия пропагандист Владимр Соловьов посланикът на Русия в Северна Корея Александър Мацегора обяснява, че дипломатите получили "абсолютно неизпълнимата" задача да определят точния размер на шапката. "Да питаме когото и да бло в КНДР, в Пхенян: "Кажете, моля, размера на главата на ръководителя на държавата?" - това е немислимо, просто невъзможно", казва Мацегора .

 

 

Посланикът предложил малко по-голям размер от собствената си, "много голяма", глава. Резултатът бил точно необходимият. "Важно е, че това е подарък от сърцето. И това се понрави на другаря Ким Чен-ун."

 

В планинския музей на 160 км от Пхенян се съхраняват предмети от над 200 държави според държавните медии в Северна Корея. Сред подаръците са сервиз от бившия американски президент Джими Картър, баскетболна топка от Майкъл Джордан, автомобил от "Хюндай" и други.

 

Подробности за същината на сделката предстои да се разберат, но Пхенян очакваше от Москва помощ в космическата си програма, а Путин, според сведения, се надява на снаряди и друго въоръжение от Северна Корея в подкрепа на войната в Украйна в момент, когато Съединените щати засилиха сътрудничеството с Юга със същата цел. Русия също така предложи да изпрати севернокореец в космоса.

 

Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати