Петък, 29 Сеп 2023
           
Свят

Австрия отхвърли да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенген

  14.09.2023 13:29  
Австрия отхвърли  да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенген
  iStock

Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенген, пише News.

Припомняме, в речта си за състоянието на ЕС вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия във връзка с блокирането на България и Румъния и настоя: "Нека ги допуснем, без да се бавим повече!".

Австрия обаче побърза да отхвърли този призив.

"Понастоящем броят на мигрантите из цяла Европа нараства и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", отбеляза австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

"Към момента за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", подчерта той.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген заради опасения от наплив на незаконни мигранти.

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно границите си, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в безвизовата зона.

Фон дер Лайен обаче подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането".

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", заяви тя във вчерашната си реч.

В самата Австрия твърдата позиция на правителството относно ветото на България и Румъния също беше разкритикувана от либералната партия НЕОС, която в момента е в опозиция.

"Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатът от НЕОС Клаудия Гамон след произнасянето на речта на шефа на ЕК.