Събота, 27 Юли 2024
           
Политика

Депутатите решават дали да предоставят дефектни ракети C-300 на Украйна

   

  БНР

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) съобщи, че ще свика закрито заседание, за да бъде обсъдено дали България може да предостави на Украйна ракети за противовъздушна отбрана С-300. Темата беше повдигната на вчерашното заседание на комисията от министъра на отбраната Тодор Тагарев, който, след като бе попитан от Атанас Зафиров от БСП дали държавата се готви да даде на Киев боеприпаси за тези комплекси, министърът отвърна: "Нека отговорът на този въпрос бъде даден на закрито заседание на комисията.", пише Дневник

Думите му бяха изтълкувани като намек, че това може да се случи и впоследствие темата попадна в дневния ред на депутатите. Гаджев увери, че най-напред ще бъде свикано закрито заседание, за да бъде обсъден въпросът, без да уточнява кога ще се случи това, а след това припомни, че каквото и решение да бъде взето, то не трябва да застрашава националната сигурност на България. По думите му страната ни може да предаде само излишна или дефектна техника, но допусна, че не става въпрос за самите системи, а за ракетите.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев подчерта, че България няма излишни ПВО комплекси и затова трябва да се изчакат експертите от Министерството на отбраната да кажат дали има дефектни ракети, които например могат да бъдат използвани за части. Той увери, че не е ставало дума да се даряват противовъздушни ракетни системи С-300, защото "нямаме особено много излишни такива и освен това те са изключително важни за сигурността ни".

Мирчев допълни, че придобиването на ново въоръжение трябва да бъде акцент в работата на държавата оттук нататък.

Неформалният лидер на ДПС Делян Пеевски отказа коментар по темата, тъй като не бил запознат с нея, докато представителите на "Възраждане" и "Има такъв народ" атакуваха министъра на отбраната. Ивелин Първанов от проруската партия заяви, че каквото и да е обещал министърът, е в разрез с интересите на българската държава и за пореден път поиска оставката му, а Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов поиска министърът на отбраната Тодор Тагарев да дойда в парламента и да каже какво точно изпращаме и как го пращаме.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати