Вторник, 18 Юни 2024
           
Свят

Илон Мъск дава на Пентагона сателитите Starlink над Украйна и Черно море

   
Илон Мъск дава на Пентагона сателитите Starlink над Украйна и Черно море

Илон Мъск реши да предостави на американските военни контрола върху част от сателитните комуникационни системи Starlink, използвани от Киев. Това съобщи писателят и журналист Уолтър Айзъксън, който е автор на биографията на бизнесмена, пише OFFNews.

Според него преди това Мъск е изразил желание да се дистанцира от конфликта в Украйна. Твърди се, че той е подчертал:

"Създадох Starlink, за да могат хората да си почиват, да гледат Netflix и да играят видеоигри. Не исках да създавам нещо, което може да предизвика ядрена война".

"Това, което той направи и което според мен беше правилен ход, е, че реши да продаде и предаде пълния контрол върху определено количество оборудване на Starlink, услугите на Starlink, на Пентагона", казва Айзъксън пред външнополитическия колумнист на The Washington Post Дейвид Игнас.

През последните дни Мъск е подложен на жестоки критики в САЩ след като се разбра, че той е наредил тайно да се изключи Starlink мрежата, за да не може Украйна да атакува руски военни кораби край бреговете на Крим. По този повод Конгресът на САЩ обмисля разследване на действията на магната Илон Мъск в Украйна по инициативата е на американския сенатор Елизабет Уорън от Демократическата партия. 

"Конгресът трябва да разследва случилото се и да разбере дали разполагаме с адекватни инструменти, за да гарантираме, че външната политика се води от правителството, а не от един милиардер", заяви Уорън.

Интересна подробност по тази история разкрива изданието Business Insider. Според негова публикация Илон Мъск е бил подведен от руския посланик в САЩ Антонов да си мисли, че Русия ще нанесе ядрен удар по Украйна, ако тя атакува цели в Крим.

Факт е, че когато Мъск научил, че сателитите Starlink се използват за управление на безпилотни летателни апарати, той разговарял по телефона с официални лица, включително с Антонов, който убедил Мъск, че атаката срещу Севастопол ще предизвика ядрен удар от страна на Русия в съответствие с военната доктрина на държавата, пише Business Insider.

Само преди ден, през нощта на 13 септември Украйна нанесе мощен удар по военния кораборемонтен завод в Севастопол, Крим. Това беше удар, който според Мъск би предизвикал ядрена война, а до момента няма индикации за подобна ескалация.

Собственикът на SpaceX, Тесла, Хайпърлуп, социалната мрежа Х и Starlink преди дни заяви, че не е ограничавал достъпа на украинската армия до Starlink в анексирания от Русия регион Крим, тъй като той не е бил активиран в този регион.

"Въпросните региони на Starlink не са били активирани. SpaceX не е деактивирала нищо", написа магнатът в своя Twitter (сега наречен X).

Той добави, че украинските власти са му изпратили спешна молба да активира Starlink "чак до Севастопол", но той е отказал да го направи.

"Очевидно е, че целта е била да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да бъде въвлечена в голям военен акт и ескалация на конфликта", заяви Мъск.

Той коментира още, че двете страни трябва да постигнат мирно споразумение, тъй като всеки ден загиват млади хора, за да отвоюват или загубят малко парче земя, а това не си струва загубата на човешки животи.

Предишния ден CNN съобщи, че по непотвърдена информация Мъск тайно е наредил изключването на сателитите Starlink край бреговете на Крим през 2022 г., за да попречи на украинската армия да атакува руския флот. Когато украински подводни дронове, натоварени с експлозиви, се приближили до Крим, контактът с тях бил изгубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят щети, според биографа на Мъск Уолтър Айзъксън.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати