Петък, 19 Юли 2024
           
Политика

Вътев: Завишаваме контрола на украински стоки, нашите земеделци ще са подпомогнати

   

  БТА

На последното заседание на Министерски съвет бяха изведени макроикономически фактори, които показват, че не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно, защото има възможност за подкрепа на българските земеделци, когато има нужда. Като мярка, завишаваме контрола на всички украински стоки. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев в парламента, предава БГНЕС.

„Темата с вноса на храни от Украйна вече се дискутира доста усърдно. Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна аграрна страна, но основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция. Това са основателните притеснения”, каза още министър Вътев. Той поясни, че целият ЕС подкрепя Украйна във войната и България също полага всички усилия за подкрепа.

„Осигурени са коридорите за зърно до Кавала и Солун в Гърция, въпросът е какво се случва след 15 септември. Притесненията произведоха намерението да се иска продължаване забраната за внос на зърно от Украйна. Подкрепях и аз това решение, но на последното заседание на МС бяха изведени макроикономически фактори, които показват, че не е притеснително България да се откаже от тази забрана.

Завишаваме обаче контрола на всички украински стоки, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали, плюс останалите от гледна точка на пестициди и т.н”, поясни земеделският министър. Вътев информира, че в събота ще има среща със зърнопроизводителите. Той призова още днес секторът да представи притесненията си, за да се набележи програма за действия.

„Към момента това е статусът на решението и очаквам решението на Народното събрание. Решението на правителството е ясно”, допълни земеделският министър Кирил Вътев. В пленарна зала днес се дебатира дали да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.

Вносители на проекта за възобновяване на вноса са депутати от ГЕРБСДС, ПП-ДБ и ДПС. Става дума за доставка на царевица, пшеница, рапично и слънчогледово семе. От опозицията вече призоваха за оставки в кабинета заради готвената отмяна. 


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати