Петък, 19 Юли 2024
           
Новини

От 1 октомври електронните медицински бележки след боледуване на ученици влизат в сила

   
От 1 октомври електронните медицински бележки след боледуване на ученици влизат в сила

От 1 октомври електронните медицински бележки след боледуване на ученици влизат в сила. Те ще бъдат издавани от личния лекар или от друг лекар специалист в болничната или извънболничната помощ. Това съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на брифинг в Министерството на електронното управление, пише Дневник.

Миналата седмица министър-председателят Николай Денков съобщи за тази промяна в поредната серия от отговори на въпроси на граждани, излъчвани на живо във фейсбук страницата на Министерския съвет. Допълни, че често се правят злоупотреби с хартиените бележки, които учениците задължително носят в училище, за да извинят отсъствията си, и че след като бележките влязат в електронния регистър, това вече няма да бъде възможно.

Йоловски обясни процеса, по който бележката ще достига до електронните дневници в училищата. След като ученик отиде на преглед при личния си лекар или при друг лекар специалист, информацията за състоянието на детето ще бъде вписана в Националната здравноинформационна система. Допълва, че още тогава автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование към образователното министерство. След това извинителната бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където се обучава съответният ученик.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати