Събота, 27 Юли 2024
           
Свят

Ким Чен Ун пристигна в Русия

   


Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Русия, придружен от своите висши военни служители и членове на партията. Очакваната му среща с президента Владимир Путин предизвика опасения относно потенциална оръжейна сделка за войната на Москва в Украйна, пише News.

Според централна информационна агенция на Северна Корея Ким е потеглил с личния си влак и е пристигнал рано тази сутрин. Делегацията на севернокорейския лидер вероятно включва външния му министър Чо Сун Хуей и двамата му висши военни - маршалите от Корейската народна армия Ри Пьонг Чол и Пак Йонг Чон.

Политически анализатори посочват, че КНДР има десетки милиони артилерийски снаряди и ракети, базирани на съветски проекти, които биха могли да дадат огромен тласък на руската армия в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че срещата между Владимир Путин и Ким Чен Ун ще се проведе в далечния изток на Русия, без да уточнява къде. Първата среща между двамата лидери се състоя през 2019 г.

Според анализатори Ким би могъл да потърси така необходимата енергийна и хранителна помощ и съвременни оръжейни технологии, включително тези, свързани с междуконтинентални балистични ракети, подводници с балистични ракети, способни да носят ядрени ракети, и военни разузнавателни сателити.

Съществуват опасения, че потенциалните трансфери на руски технологии биха увеличили заплахата, породена от нарастващия арсенал от ядрени оръжия и ракети на Северна Корея.

Вчера САЩ отново отправиха предупреждение, че са готови да въведат нови санкции, ако Путин и Ким Чен Ун се договорят за доставка на севернокорейски боеприпаси. Говорителят на Държавния департамент Матю Милер припомни, че всяка една доставка на оръжия от Северна Корея на Русия ще бъде в нарушение на много резолюции на Съвета за сигурност на ООН. "И ние, естествено, след като сме предприели активно санкции спрямо лица, които финансират войната на Русия, ще продължим да ги налагаме без каквото и да е колебания.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати