Вторник, 18 Юни 2024
           
Свят

Куба разкри нелегален руски канал за набиране на бойци за Украйна

   
Куба разкри нелегален руски канал за набиране на бойци за Украйна
  iStock

Властите са започнали наказателно производство срещу хората, замесени в тези дейности

Кубинските власти съобщиха, че са разкрили нелегален канал за набиране на хора за нуждите на руската "специална военна операция" в Украйна, предаде Франс прес, пише NOVA

Кубинското министерство на вътрешните работи "работи за неутрализиране и разбиване на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във въоръжените сили, участващи във военни операции в Украйна", се казва в официално изявление. Кубинските власти са започнали "наказателно производство срещу хората, замесени в тези дейности", пише още в текста, който не съдържа подробности.

Куба не участва във войната в Украйна, припомни кубинското министерство на външните работи и отхвърли категорично практиката да се използват наемници.

Хавана излезе с тази реакция, след като американска испоноезична медия показа в петък двама кубински тийнейджъри, които твърдят, че са били подмамени във "Фейсбук" да отидат да работят на строителни обекти за руската армия в Украйна, отбелязва АФП. Младежите казват, че ги е страх, и молят за помощ, като единият обяснява, че се е съгласил, за да узакони статута си в Русия.

Москва и Хавана, които са били съюзници по съветско време, укрепиха дипломатическите си отношения след началото на войната на Русия срещу Украйна, посочва АФП. В края на миналата година кубинският президент Мигел Диас-Канел бе приет от руския си колега Владимир Путин, а през тази политически и бизнес делегации от двете страни размениха визити. През юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу посрещна кубинския си колега Алваро Лопес Миера.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати