Вторник, 18 Юни 2024
           
Политика

Енергийният министър не изключва нестабилност в сектора през есенно-зимния сезон

   
Енергийният министър не изключва нестабилност в сектора през есенно-зимния сезон

Енергийният министър Румен Радев не изключва проблемна зима откъм енергийните доставки заради продължаващата война в Украйна. Това стана ясно от коментара му пред медиите след заседанието на Министерския съвет.

В същото време той не вижда показатели за това, но страната ни трябва да е готова и за такъв вариант.

Според него не се вижда войната в Украйна да е намалила интензитета си.

Напълно е възможно отново да имаме нестабилност в енергийния пазар, призна Румен Радев. Трябва да сме предпазливи в това отношение и докъдето можем, да си създадем буфери и определени резерви, за да можем да посрещнем едни или други негативни тенденции, подчерта той.

За цената на тока министърът той каза, че решението на КЕВР е пределно ясно. Целият сектор "Енергетика" е оразмерен така, че това да е цената, стана ясно от думите на Румен Радев. Няма да има реално изменение в сметката на потребителите.

Министърът отчете, че сме се забавили с либерализацията на енергийния пазар. Вече сме на практика в санкционна процедура, подчерта Радев.

Промените в закона за енергетиката целят да отговорят на критиките. В закона се формулира понятието уязвим потребител, не само енергийна бедност. Дори милионер можело да попадне в категорията уязвим потребител, ако няма достъп до друг източник на отопление освен ток.

Важно е да го има спокойствието и доверието към системата, заяви енергийният министър.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати