Вторник, 18 Юни 2024
           
Коментари

Кунчев: На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон

   
Кунчев: На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон

Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско ще излязат вероятно още утре следобед, пише Fakti.bg

Това каза доцент Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. Той подчерта, че често в морето след буря има гниещи водорасли, което не означава, че то е замърсено.

„Не трябва да се доверяваме на това как изглеждат водите и обратното - понякога в кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли“.

Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на „неподготвеността на екипа, който е правил изследването от страна на „Активни потребители“, тъй като нито методът, който са използвали, нито лабораторията, която е използвана са сертифицирани. "Лабораторията няма необходимата акредитация за изпълняване на такива проби. Няма как да сравняваме резултати, получени по различни методи. Дори и сега не знам какъв точно метод използват колегите“, каза той.

Методът за изследване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно разписан, подчерта Кунчев. В България има 6-7 акредитирани за това лаборатории. На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон, подчерта той. Той подчерта, че навсякъде около нас има от бактерията ешерихия коли, но въпросът е в какви количества.

„В случая не тя е опасната! А ние я използваме като показател, за да видим има ли органично замърсяване на този плаж или няма. Всеки сезон се правят до 1500-1600 изследвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа - това си е решение на всеки орган по место - директорите на РЗИ, но то трябва да е на базата на цифри, на факти, на доказателства“.

Във връзка със страховете от замърсяване заради Нова Каховка България е добавила и допълнителни изследвания. Според Кунчев дори когато в миналото е имало отклонения от нормите в различните плажове, отклоненията не са били такива, каквито „бяха хвърлени в пространството“.

„Цялата работа ми прилича на една много евтина сензация и гонене на интерес. За съжаление, той се постигна - вече имаме запитвания от колеги от Великобритания какво се случва и трябва ли да се вземат мерки, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, необмислено действие“.

От началото на сезона до 15 август са направени около 960 изследвания на морето. Всички данни се качват на сайтовете на РЗИ, подчерта Кунчев.

В Гърция и Турция солената вода ограничава възможността за развитие на микроорганизми, подчерта той.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати