Сряда, 29 Май 2024
           
Политика

Народното събрание се мести в сградата на бившия партиен дом

   
Народното събрание се мести в сградата на бившия партиен дом

От началото на септември (след лятната ваканция на депутатите) Народното събрание се мести в сградата на бившия партиен дом. Като формална причина за преместването се посочва необходимост от ремонт на покрива на досегашната сграда на Народното събрание. Решението обаче идва при опасения от представителите на медиите, че след преместването възможностите за срещи и разговори с депутати ще бъдат ограничени и така работата им възпрепятствана.

Последно през есента на 2020 г. насред протестите срещу третото правителство "Борисов" и тогава главния прокурор Иван Гешев Народното събрание се премести в сградата на бившия партиен дом. Публичното обяснение тогава беше, че след оскъпен ремонт там има нова, съвременна зала, отговаряща на нуждите на депутатите. Неофициалното обяснение обаче е, че преместването беше направено тъкмо заради антиправителствените протести. Причината е, че сградата с надпис "Съединението прави силата" е много по-лесна за обграждане и затрудняване движението на депутатите, докато тази на бившия партиен дом е много по-голяма, с множество входове и изходи.

Журналистите надалече

Друг търсен от ГЕРБ ефект от при преместването на 44-ото Народно събрание беше, че журналистите на практика нямаха достъп до народните представители. За медиите имаше предвидено помещение с екран, звукът и картина прекъсваха, но според тогавашния председател на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) беше достатъчно медиите да правят "мониторинг" на заседанията.

Малката зала за журналистите беше в подземието, откъдето през решетки имаше поглед към протестите срещу правителството и главния прокурор. Представители на Националната служба за охрана (НСО) пък следяха медиите да не прекрачват разрешения за тях периметър.

Пленарната зала на депутатите беше няколко етажа над стаята на журналистите и това създаваше трудности на телевизионните екипи и координацията им с операторите. За медиите пътят до залата беше точно определен, а другите възможности бяха ограничени с турникети.

Единствената възможност за среща между депутати и журналисти беше на т.нар. трибунка, обособено място за бързи пресконференции. Дали, кога и колко ще говори даден депутат обаче решават пиарите на политическите сили.

Пред "Дневник" представители на политически сили в сегашния парламент многократно увериха, че при новото местене в бившия партиен дом ситуацията ще е по-различна и журналистите ще могат да разговарят с народните представители. За целта е предвидена обиколка в сградата с парламентарните репортери, които да могат да изкажат препоръки или съображения за бъдещите условия на работа. Това е важно, защото често медиите не добиват информация от пресконференции, а тъкмо от неформални срещи, които дават възможност за ориентир в общата политическа обстановка, както и за различните аспекти на даден законопроект.

Въпреки това достъпът на медиите до депутатите няма да е както досега, каквото всъщност е и желанието на народните представители.

Кулоарите в Народното събрание сега са напълно достъпни за представителите на медиите и политиците смятат, че това не им дава лично пространство: за техни нужди, за разговори с колеги, за срещи с външни за парламента хора.

Смяна на позициите

След изборите през април 2021 г. "Има такъв народ" стана част от 45-ото Народно събрание. По инициатива на партията на Слави Трифонов със съгласието на всички (БСП, ДПС, "Демократична България", "Изправи се! Мутри, вън!") освен ГЕРБ парламентът се върна в сградата с надпис "Съединението прави силата".

Тогава противопоставилите се на ГЕРБ политически сили, най-вече от "Демократична България", приветстваха връщането в сградата на пл. Народно събрание. Определяха я като символ на парламентаризма, наричаха я "истинската сграда на парламента", а другата беше "онази със свалената рубинена петолъчка".

По време на кабинета "Петков" депутат от "Демократична България" дори попита тогавашния министър на културата какво смята да предприеме за отстраняване на комунистическия герб от фасадата на бившия партиен дом.

Според неофициална информация на "Дневник" сега обаче политическите сили в парламента са изразили одобрение за преместването на Народното събрание заради повечето пространство и удобства за тях в бившия партиен дом.

В кулоарите на Народното събрание депутати до последно се изненадваха от информацията за преместването и неофициално коментираха, че не са доволни тъкмо заради символното значение на бившия партиен дом. "Все едно на германския парламент да има свастика", каза възмутен депутат пред "Дневник".


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати