Вторник, 18 Юни 2024
           
Коментари

Фандъкова: Отваряме реставрираната къща- музей Васил Левски в кв. Бенковски

   
Фандъкова: Отваряме реставрираната къща- музей Васил Левски в кв. Бенковски

Днес, когато отбелязваме 186-та годишнина от рождението на Васил Левски отваряме изцяло реставрираната къща- музей Васил Левски в кв. „Бенковски“, това каза  кметът на София Йорданка Фандъкова по време на церемонията. Сградата е единственият действащ музей на Васил Левски в столицата, В къщата на Веле Митров през 1871 г. е създаден "Биримирският таен революционен комитет".

Кметът Фандъкова припомни, че инициативата за възстановяването на сградата са на кмета на район „Сердика Тодор Кръстев , а средствата за строителните дейности са отпуснати от Столичната община.

По време на строителните дейности е извършено конструктивно укрепване на сградата и ремонт на покрива, консервационни и реставрационни дейности, както и ремонт на оградата и портата. Проектът е съгласуван с "Института за паметници на културата", а всички материали, а дейностите са изпълнени по автентичен начин, съгласно изискванията, каза още кметът и допълни, че експонатите също са събирани от местните хора.

На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев, председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, както и общински съветници. Рецитал за Васил Левски изпълни актрисата Джуни Александрова.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати