Неделя, 24 Сеп 2023
           
Свят

Франция днес отбелязва националния си празник

  14.07.2023 15:17  
Франция днес отбелязва националния си празник
  БТА

Франция днес отбелязва националния си празник с въздушно шоу на военни самолети и грандиозен парад по случай Деня на Бастилията в Париж - и с повече от 100 000 полицаи, разположени в цялата страна, за да предотвратят нов изблик на безредици в бедните предградия, предаде Асошиейтед прес.

Тази година ежегодните събития, посветени на началото на Френската революция на 14 юли 1789 г., се провеждат след най-сериозните размирици в страната от близо 20 години насам, след като полицай застреля тийнейджър с алжирски корени, което отприщи гняв срещу утвърденото неравенство и расовата дискриминация.

Индия е почетен гост на тазгодишния парад по случай Деня на Бастилията, като премиерът Нарендра Моди ще наблюдава парада от ВИП трибуната заедно с френския президент Еманюел Макрон. Около 240 индийски военнослужещи ще водят марша по "Шанз Елизе" пред хиляди френски военни, а произведени във Франция индийски военни самолети ще се включат в традиционния полет, с който завършва събитието.
Франция често представя международни партньори в Деня на Бастилията, а изборът на Индия идва в момент, когато Франция се стреми да засили още повече сътрудничеството в борбата с изменението на климата, продажбите на оръжия и стратегическия Индо-тихоокеански регион.

В градовете из цяла Франция се провеждат тържества по случай Деня на Бастилията, чиято цел е да се отпразнуват идеалите на Франция за ''свобода, равенство и братство''.

Но това мото звучи изпразнено откъм съдържание за много хора, живеещи в занемарени жилищни квартали, чийто произход е свързан с бивши френски колонии и които се борят с липсата на възможности и ежедневния расизъм, отбелязва АП. Тези проблеми излязоха на преден план след убийството от полицията на 17-годишния Наел Мерзук миналия месец в парижкото предградие Нантер при пътна проверка.

Фаталната стрелба от упор, заснета на видео, предизвика няколкодневни сблъсъци с полицията, палежи на сгради и превозни средства и разграбване на магазини в градове и села из цяла Франция.

Подготвяйки се за нови прояви на насилие покрай Деня на Бастилията, когато размириците обикновено се увеличават всяка година, Франция разположи 130 000 полицаи вчера и днес. Пиротехническите средства бяха забранени в няколко града, включително Нантер, след като бяха използвани за нападение срещу полицията по време на последните безредици.

Източник: БТА