Вторник, 18 Юни 2024
           
Коментари

Гешев: Искането за моето сваляне е опит за тоталитарен преврат

   
Гешев: Искането за моето сваляне е опит за тоталитарен преврат

В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, те не уважават разделението на властите. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди обсъждането от Висшия съдебен съвет на второто искане за отстраняването на обвинител номер 1. Според Гешев зад атаката срещу него стои "влиянието на партия ГЕРБ", пише NOVA.

"Това е опит за превземане на съдебната власт и е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите и Конституцията, разделението между администрация и политически кабинети. "Независимо какви политически бури има, държавната администрация трябва да работи безупречно. Те говорят и се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки, индикация на тоталитарна репресия, може би. Хора, които да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, политически и олиргахични интереси. Но това може да стане само през труповете на хората, които са загинали, за да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите", посочи главният прокурор. И добави: „В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, който сега наричат с най-различни времена“.

Според него в момента няма право, а сталинизъм. „Това е лична оценка, на която имам право според българската Конституция. Вие не ме харесвате. Добре, но това ли е най-важният проблем в момента?“, попита той.

Според него настоящият момент е исторически за съдебната власт. „Няма да се откажем от тази мисия - нито аз, нито честните български магистрати. Само делата имат значение, думите явно са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта също няма да има край“, каза той.

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и заяви, че това вече се вижда от хората. „Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото вече няма свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е ваш“, обяви Гешев. 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати