Вторник, 18 Юни 2024
           
Коментари

Росен Христов: България може да предяви иск към Русия за газа

   
Росен Христов: България може да предяви иск към Русия за газа

Не се притеснявам от една ревизия в сектор енергетика, горд съм с постигнатото. Резултатите са очевидни. Всички договори, сключени за доставката на природен газ, са на базата на прозрачни процедури и се спазва закона. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, пише БГНЕС.

Той смята, че трябва да има наказани за грешките, допуснати през първата половина на 2022 г., на бившия енергиен министър дори е повдигнато обвинение. „Бившите управляващи ни вкараха съвсем целенасочено в криза и всички пратихме една висока цена. Поставиха България зависима от руските доставки, само че чрез посредници. Уредиха дерогация на „Лукойл“, за да доставя руски нефт и да реализира огромна печалба. Ние за три месеца смъкнахме цената на горивата с три месеца и накарахме „Лукойл“ да плаща данък печалба у нас“, заяви Христов.

На въпрос как служебният кабинет е спрял зависимостта от Русия, той каза: „Неизпълнението на договора доведе до руските доставки на газ, но на по-висока цена. Ние договорихме достъп до турската инфраструктура, която ни даде възможност сега да внасяме газ от други източници. Ние имаме договори сега с американски и европейски компании, като единственото условие е газът да не е руски. Нашите цени са изключително конкурентни в момента.

Втечненият газ, който доставяме е на цената на тръбопроводния азербайджански“. Мисли се в посока България да предяви претенции към „Газпром“ за спирането на доставките на природен газ, като България внимателно следи какво се случва при наши международни партньори, които се сблъсквали с подобна ситуация. „Трябва да се направят анализи, за да имаме голяма вероятност да спечелим делото. Работи се с чуждестранни компании. Вярвам, че до месец два ще имаме изготвена позиция, за да стартираме един арбитраж“, каза Христов. Той заяви, че за момента не е уточнена сумата, която ще поискаме от Русия като неустойки. 

„При нас всички решения са взети на основата на експертизата. Не станах политик. Енергетиката трябва да се управлява професионално. Колкото по-малко политика в енергетиката, толкова по-добре. Когато се караме няма никакви резултати“, категоричен е Росен Христов. Той подчерта, че договорът с Турция е ключов за газовата ни независимост. „Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ. Подготвяме споразумение с ЕК, за да може този газ да слезе на приемливи цени и да компенсираме компаниите, които държат този газ там, най-вече „Булгаргаз“ Не трябва хората да се притесняват, кризата я прескочихме“, каза още Росен Христов, коментирайки възможността за скъпа енергия през есента, защото в газохранилището „Чирен“ е нагнетено „синьо гориво“ на високи цени.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати