Вторник, 19 Мар 2024
           
Новини

Радев: Във време на глобални сблъсъци и противоречия туризмът изгражда мостове между народите

   
Радев: Във време на глобални сблъсъци и противоречия туризмът изгражда мостове между народите

Въпреки последните трудни години за човечеството, които се отразиха тежко и на сферата на туризма, секторът се възстановява бързо и устойчиво, заемайки водещо място в икономическото развитие на Европа и света. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествена церемония на „Дондуков 2“. Държавният глава удостои с ордени „Св. св. Кирил и Методий“ първа и съответно - втора степен, генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили и проф. Алесандра Прианте – директор на департамент „Европа“ към организацията, за техния принос в популяризирането на българското културно-историческо наследство.

В словото си президентът открои приноса на туристическия сектор за мира, стабилността и сигурността във време на остро противопоставяне. „Във време на сблъсъци и противоречия в глобален план, организации като Световната организация по туризъм градят мостове между народите, работят за сътрудничество и разбирателство“, каза президентът. Държавният глава отбеляза усилената работа на българското Министерство на туризма и бранша, благодарение на които туризмът на страната е постигнал по-високи резултати, спрямо тези преди пандемията от COVID-19. Румен Радев и Зураб Пололикашвили отбелязаха, че България има важен принос в сферата на международното сътрудничество и е надежден член на Световната организация по туризъм.

След официалната церемония държавният глава проведе среща с отличените, по време на която бяха обсъдени възможностите за утвърждаването на България като популярна дестинация за целогодишен туризъм. Обща бе позицията, че страната ни има  значителен потенциал, особено в културния туризъм. Бе отбелязана и ключовата роля на транспортната свързаност в регионален и глобален план за подобряване на перспективите пред сектора в България.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати