Неделя, 24 Сеп 2023
           
Свят

Макрон: Путин събуди НАТО с нахлуването си в Украйна

  31.05.2023 19:05  
Макрон: Путин събуди НАТО с нахлуването си в Украйна

Владимир Путин събуди НАТО с нахлуването си в Украйна миналата година. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, пише БГНЕС.

"През декември 2019 г. казах остри думи за НАТО", каза Макрон пред репортери в Братислава, като припомни как тогава е нарекъл западния отбранителен съюз "в мозъчна смърт". "Мога да кажа, че Владимир Путин го събуди с най-лошия възможен електрошок", добави той.

Макрон призовава също държавите от ЕС да купуват европейски оръжия. Френският президент заяви, че европейската отбранителна структура е "необходима" за доверието в блока в дългосрочен план. "Една Европа на отбраната, един европейски стълб в рамките на НАТО, е незаменима.

Това е единственият начин да бъдем надеждни в дългосрочен план", заяви Макрон в Братислава, като добави, че "от нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме". Макрон призовава и за "осезаеми" гаранции за сигурност на НАТО за Украйна, докато тя се бори с руската инвазия.

Подчертавайки, че Украйна "днес защитава Европа", Макрон заяви в Братислава, че е в интерес на Запада Киев "да има надеждни гаранции за сигурност с нас в многостранна рамка". 


Анкета

Започва ли гангстерска война след убийството на Алексей Петров?


Резултати