Вторник, 18 Юни 2024
           
Свят

Байдън обвърза покупката на Ф-16 от Турция с членството на Швеция в НАТО

   
Байдън обвърза покупката на Ф-16 от Турция с членството на Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган изяви желанието на Анкара да закупи изтребители Ф-16 от САЩ пред американския му колега Джо Байдън, който обвърза покупката с процеса на присъединяването на Швеция към НАТО, съобщи „Юроактив“.

"Разговарях с Ердоган и го поздравих (за победата на изборите). Той все още иска да работим по въпроса за Ф-16. Казах му, че искаме да сключим сделка с Швеция, така че нека го направим. И така, ще поддържаме връзка помежду си", коментира телефонния разговор между двамата Байдън.

Турция се стреми да закупи от Съединените щати Ф-16 и близо 80 комплекта за модернизация на стойност 20 млрд. долара. Продажбата обаче беше спряна поради възраженията на Конгреса на САЩ срещу отказа на Анкара да даде зелена светлина за разширяването на НАТО, нейната политика по отношение на правата на човека и политиката в Сирия, въпреки че администрацията на Байдън многократно е заявявала, че подкрепя продажбата.

Запитан дали очаква някакво движение от страна на Ердоган по отношение на членството на Швеция в НАТО, Байдън отговори: "Повдигнах този въпрос пред него. Ще поговорим повече за това следващата седмица."

Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Турция и Унгария все още не са одобрили кандидатурата на Швеция.

Много по-малък пакет на стойност 259 млн. долара, включващ обновяване на софтуера за авиониката за сегашния флот от изтребители Ф-16 на Турция, беше одобрен от Конгреса на САЩ по-рано тази година, дни след като Турция ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО.

Присъединяването на Швеция към НАТО до средата на юли, когато предстои среща на върха на лидерите на алианса в Литва, е сред основните приоритети на Вашингтон.

В изявление на турското президентство относно разговора между Байдън и Ердоган се казва, че двамата лидери са се договорили да задълбочат сътрудничеството във всички аспекти на двустранните си връзки, които са придобили все по-голямо значение в условията на регионални и глобални предизвикателства.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати