Вторник, 19 Мар 2024
           
Политика

Радев към ПП-ДБ: Преосмислете изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече e дискредитиран

   
Радев към ПП-ДБ: Преосмислете изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече e дискредитиран

Държавният глава връчи папката с втория мандат за съставяне на правителство. Следвайки конституционната процедура, Румен Радев го даде на втората по численост парламентарна група - ПП-ДБ.  Мандатът беше получен от кандидата за министър-председател акад. Николай Денков. 

„Уважаеми, акад. Денков, искам да изразя своето лично уважение към вас, познавайки ви в качеството на служебен министър и своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията. Аз съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Длъжен съм да връча този мандат в името на запазването на остатъците от доверие в политическата система. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право", каза Радев, докато връчваше папката.

Президентът обаче призова ПП-ДБ да „преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече e дискредитиран".

„Мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на България. Страната ни има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, вкл. тези свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върнат на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта у хората. Затова през следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни групи, за да успеем да съставим редовно правителство”, каза от своя страна Николай Денков. И увери, че държи на думата си.

„Надявам  се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно правителство. Задачата е трудна, но не и невъзможна”, допълни той.

Междувременно пред сградата на Президентството се провежда протест. Снимки вижте ТУК.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати