Неделя, 24 Сеп 2023
           
Новини

Пратеник на САЩ ще посети България, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията

  29.05.2023 16:58  
Пратеник на САЩ ще посети България, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията

Специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране на САЩ, Джеймс Рубин, ще посети България през настоящата седмица, съобщи Държавният департамент на САЩ. Според съобщението мисията на Рубин е "да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията", пише БГНЕС.

Той ще вземе участие във форума GLOBSEC 2023 в словашката столица Братислава, на който ще бъдат обсъждани въпросите на регионалната сигурност, след което Рубин ще посети София, а по-късно Брюксел. Държавния департамент посочва, че по време на посещенията си в двете столици Рубин "ще се срещне с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията, наред с "продължаващите усилия на Русия и други играчи, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите народи могат колективно да се противопоставят на заплахите в информационното пространство.“.

Джеймс Рубин е дипломат с над 35 години опит, включително като политически съветник. Той работи в Държавния департамент на САЩ от 15 декември 2022 г. Само преди месец американският пратеник посети Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски.

Темата на срещите му бе борбата с дезинформацията и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкан.


Анкета

Започва ли гангстерска война след убийството на Алексей Петров?


Резултати