Сряда, 29 Май 2024
           
Политика

Депутатите се захванаха с механизма за контрол на главния прокурор

   
Депутатите се захванаха с механизма за контрол на главния прокурор
  BGNES

Депутатите от Комисията по правни въпроси се захванаха на второ гласуване със законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесен от Министерският съвет.

В законопроекта на Министерския съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който ще може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия от окръжен, апелативен съд или от Върховния касационен съд (ВКС). Ще бъде изготвен и списък от съдии, които могат да бъдат избирани, но те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. За да влязат в списъка, ще е нужно предварителното им съгласие, а след това те ще се избират на случаен принцип при наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор.

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и втори разследващ прокурор. За разследването пък ще има и разследващи полицаи, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в Софийски градски съд. Отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Друга промяна, която е от ключово значение, е предложението решението за освобождаването на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати