Вторник, 18 Юни 2024
           
Политика

ПП сменят 5 министри - на земеделието, икономиката, труда, туризма и спорта. ГЕРБ държат на МВР

   
ПП сменят 5 министри - на земеделието, икономиката, труда, туризма и спорта. ГЕРБ държат на МВР
  BGNES

Въпреки че "Продължаваме промяната" дадоха заявка, че ще запазят структурата на кабинета, който вече представиха, най-вероятно ще издигнат други титуляри за министерствата на икономиката, земеделието, туризма, труда и спорта, научи OFFNews от свои източници. 

Досега се очакваше, че от ГЕРБ единствено Мария Габриел ще участва в проектокабинета, който ще бъде предложен с втория проучвателен мандат - като вицепремиер и външен министър. Тази сутрин обаче акад. Николай Денков коментира, че от ГЕРБ искат още министри, но че ПП държат те да излъчат списъка. Той уточни, че преговорите все още текат. 

Според информацията на OFFNews няколко от познатите лица от ПП, които бяха в списъка - Асен Василев (финанси), Даниел Лорер (иновации), Радослав Рибарски (енергетика), Милен Матеев (правосъдие), Георги Гвоздейков (транспорт) - остават. 

Смени се очакват в предложенията за министър на вътрешните работи (в първоначалния списък на ПП-ДБ - Андрей Янкулов), министър на икономиката (Юлиан Войнов), министър на труда и социалната политика (Иван Кръстев), министър на земеделието (Христо Даскалов) и министър на туризма (Гергана Кабаиванова). От ГЕРБ все така настояват да получат министерския пост в МВР, твърдят източниците на OFFNews.

По-късно днес националните съвети на партиите в коалицията "Демократична България" (ДБ) - "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение" - ще проведат национални съвети, на които ще решат дали да подкрепят проектокабинета "Денков-Габриел". Съпредседателят на ДБ Христо Иванов даде заявка, че коалицията ще подкрепи кабинета, за да се излезе от политическата криза, но без да участва в него със свои министри.

 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати