Сряда, 29 Май 2024
           
Коментари

Желязков: Вярвам, че РСМ ще изпълнят условията за членство, не трябва да губят време

   
Желязков: Вярвам, че РСМ ще изпълнят условията за членство, не трябва да губят време

България вярва, че РС Македония ще бъде пълноправен член на Европейския съюз на базата на собствения си принос. Вярваме, че те ще изпълнят условията за членство и не трябва да губят време, защото най-страшното нещо е да се губи време, което ще премине в скептицизъм. На тях им трябват бързи решителни актове и категорични решения, без да търсят причината извън себе си. Много е важно причините, намеренията и успехите да бъдат техни. Това заяви в интервю председателят на Народното събрание Росен Желязков след края на посещението си във Ватикана и Италия по случай 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука и култура, пише dariknews.bg.

По време на визитата си председателят на парламента имаше аудиенция при папа Франциск, разговори с държавния секретар на Ватикан кардинал Пиетро Паролин и с председателя на Камарата на депутатите на италианския парламент Лоренцо Фонтана.

По същото време в Рим беше и делегация на македонското Собрание водена от неговия председател Талат Джафери. Двете делегации съвместно положиха венци пред българската и македонската плоча в базиликата "Санта Мария Маджоре", в която славянските книги са получили официално признание от папа Адриан II.

По време на разговорите си с официалните лица във Ватикана и Рим Росен Желязков е засегнал темата за нашите отношения с РС Македония и политическите процеси в Западните Балкани.

„Западните Балкани са изключително важни за Италия, и за Светия престол, защото това е зона, която ражда възможности за исторически конфликти“, подчерта председателят на парламента. Той посочи, че разрешаването на напреженията, които има при нашите съседи са тема, която „минава и намира своето решение само и единствено през пълната интеграция на страните от Балканския полуостров“.

Българската позиция по РСМ представлява особен интерес за Ватикана и Италия, особено темите, които бяха повдигнати неотдавна на срещата в Рейкявик.

„Заявихме, че нашата позиция остава непроменена. РСМ трябва да започне и да приключи колкото се може по-скоро преговорния процес и да стане пълноправен член на базата на така наречения собствен принос. Т.е. решението трябва да бъде с оглед изпълняването на критериите за членство и успешно приключване на преговорния процес, а не заради политическото решение само по себе си“, категоричен е Росен Желязков.

Той отбеляза, че за България е важно условието, което е поставено от Европейската комисия за конституционната промяна, която включва българите като държавотворен народ в рамките на РСМ. „Това е абсолютна предпоставка за започването на преговорите. Това не е наша двустранна проблематика, това е условие, което е поставено и записано в условията за начало на преговорите и се следи от ЕК“, добави председателят на НС.

Желязков заяви, че позицията на България не е свързана с поставянето на условия или преченето на самия процес: „Условията са поставени от ЕК и за нас е важно те да бъдат изпълнени, защото са свързани с правата на българите в РСМ“.

Освен темата за РСМ, италианските домакини са проявили сериозен интерес и към вътрешнополитическото положение у нас. „Развитието на политическия процес в България е близко до това, което през последните години се е случвало в Италия – политически кризи, невъзможност за сформиране на правителства, голяма динамика в политическите субекти, реформа, която е довела до намаляването на броя на депутатите, което не се оценява положително с оглед на възможността за по-добро представителство. Те познаваха процеса и се интересуваха какво се случва у нас“, заяви Росен Желязков.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати