Неделя, 24 Сеп 2023
           
Политика

Борисов: Единственият шанс да се случи нещо добро на България е да подкрепим ПП-ДБ

  22.05.2023 19:38  
Борисов: Единственият шанс да се случи нещо добро на България е да подкрепим ПП-ДБ

"Единственият шанс да се случи нещо добро на България е да подкрепим мандата на ПП и ДБ", това заяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Припомняме, че по-рано в четвъртък кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство. 

Направихме „голяма крачка назад, отстъпихме, не се инатихме, разбрахме ги и Мария Габриел е върна празен мандата", съобщи Борисов.

"Не може да оставим финансовата стабилност на хората и бюджета на поредно служебно правителство", категоричен бе той. Според него целта зад всичко е България и нейната геополитическа ориентация. 

"Благодаря на ИТН и на ДПС, че разбраха и се ангажираха с правителство, но не на всяка цена", заяви Борисов.

Приели сме като морал за нашата коалиция – прозрачност, чистота, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да му се сложи грях, заяви Борисов. Той благодари на Мария Габриел. „Вместо да отиде на Г-7,  тя дойде в България, подаде си оставката и застана до нас“, отбеляза Борисов. Тя изигра огромна роля в следващите ни действия, каза още той. 

„Последните няколко дена проведохме активно срещи с лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.  С тях започнахме отзад напред – те с 64 депутати не могат да направят правителство, ние със 116 депутати също не можем да съставим правителство. Следват нови избори. Дори и да се приеме някакъв бюджет, той няма да има политическа тежест, нито може по политики да бъде направен“, каза Борисов. Според него не би могло да се направи и нищо по Плана за възстановяване, съдебната и конституционната реформа или по други стратегически цели като Шенген и еврозона. 

"Човекът със 116 депутата в парламента е Мария Габриел, лично на нея дадени от останалите партии и от нас, разбира се", категоричен бе Борисов.

"Решихме да чуем какво казват ПП и ДБ. Разбрахме, че първия мандат те не могат да подкрепят, защото са поели такъв ангажимент към техните избиратели", обобщи той.


Анкета

Започва ли гангстерска война след убийството на Алексей Петров?


Резултати