Вторник, 28 Май 2024
           
Свят

Зеленски е на посещение в Саудитска Арабия

   
Зеленски е на посещение в Саудитска Арабия
  REUTERS

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в Саудитска Арабия, става ясно от негово съобщиние в "Телеграм". 

"Пристигнах в Саудитска Арабия. Ще говоря на срещата на върха на Арабската лига. Ще се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман Ал Сауд и ще проведа други двустранни преговори", каза Зеленски, цитиран от Укринформ и БТА. Той информира, че сред приоритетите на посещението му е връщането на всички политически затворници от Крим и други територии, временно окупирани от руските нашественици, както и на всички пленени и незаконно депортирани граждани.

Зеленски възнамерява да представи украинската формула за мир, в чието прилагане, според него, е необходимо да се включат възможно най-много държави, както и да обсъди гарантирането на енергийната сигурност през следващата зима.

"Друг приоритет е защитата на мюсюлманската общност в Украйна. Заедно с нас е Мустафа Джемилев, лидер на кримско-татарския народ. Крим беше първият, който пострада от руската окупация и повечето от хората, които са подложени на репресии в окупирания Крим, са мюсюлмани", добави Зеленски.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати