Вторник, 19 Мар 2024
           
Коментари

Меглена Плугчиева: Очаквам при втория мандат ПП-ДБ да съставят правителство с подкрепата на ГЕРБ

   
Меглена Плугчиева: Очаквам при втория мандат ПП-ДБ да съставят правителство с подкрепата на ГЕРБ

Международният форум „ЕС среща Балканите“, на който сме домакин е много голям и престижен като имаме предвид участниците – председателят на Европарламента, комисаря по разширяването Вархеи, представители от западните Балкани.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политикът и дипломат Меглена Плугчиева.

Форумът е важен, но за съжаление големи резултати не могат да бъдат отчетени. Като бивш посланик в Черна гора мога да предам накратко настроенията от региона, че очакванията бяха много по-големи. След 10-15 г. водене на преговори нямаме конкретни резултати.

Прехвалената и обявена от нас за най-успешна политика на ЕС за разширяване, към момента не дава очакваните резултати. Може би войната в Украйна катализира процеса, защото видяхме, че Босна и Херцеговина получи статут на кандидатка, има либерализация за визовия режим за Косово, но би трябвало да има по-голяма скорост на процеса за присъединяване.

Връщам се в България – страната ни се намира след политическо земетресение и институционална криза. Това е повече от тревожно и даваме много лоши сигнали навън. Вчера след оставката на г-жа Габриел като еврокомисар оставаме и без еврокомисар поне за известно време. Би трябвало българското правителство да предложи кандидатура, която след това да премине през всички сложни процедури в Брюксел. Да не забравяме, че догодина на 9 юни ще бъдат и следващите избори за Европарламент и всички структури на ЕС.

Надявам се да не останем без еврокомисар. Преди няколко месеца казах, че отвън изглеждаме зле, а сега с много болка казвам, че изглеждаме още по-зле, защото не излъчваме стабилност и предсказуемост като страна-членка, особено в условията на много тежки кризи.

Не знам решението в Брюксел на какво се основава, но бях изненадана, че г-жа Габриела посочи като първи приоритет искането за оставка на главния прокурор. Коментарите на много експерти бяха в посока, че това е нарушаване на принципа на разделение на властите. Грижите и проблемите на българските граждани са далеч по-различни от това дали веднага и първо трябва да се поиска оставката на главния прокурор. На улицата всеки ден загиват млади хора, цените се покачват тревожно, нямаме бюджет, а параметрите на предложения бюджет са изключително тревожни, има статистика за увеличен брой обезлюдени села и много други.

Лошото е, че всички признаха – и от страна на политици, и от страна на съдебна система и прокуратурата, че има вмешателство в съдебната система, което наистина е много лош знак. Това е едно официално признание от всички страни.

Съдебната реформа, за която от толкова време се говори не се формулира ясно и конкретно, а всичко се сведе до оставката на главния прокурор.

Чух и други интерпретации за номинацията на г-жа Габриел – дайте да използваме нейните лични и семейни връзки в Брюксел и някак си така да минем, да се уредим за Шенген и еврозоната, пък и да вземем парите за Плана за възстановяване. Това е недопустимо, несериозно и безотговорно. Трябва да запретнем ръкави и да свършим работа, а не по втория начин да имитираме някаква дейност пред нашите партньори от ЕС.

Очаквам, че ще се стигне до правителство. Очаквам при даване на втория мандат втората парламентарна група да бъде подкрепена от ГЕРБ.

Нашият национален интерес е РСМ час по-скоро да започне преговори за присъединяване към ЕС. Бих предложила бързо да излезем от тази спирала на конфронтация, ние като една по-опитна страна да подадем ръка. Да помогнем на Македония с нашата експертиза, с добър и лош опит от подготовката ни за присъединяване, да поканим студенти и младежи да учат в България както от РСМ, така и от други страни от Западните Балкани, да дадем по-добри възможности за нашия бизнес да стъпи в тези страни. Колкото по-скоро РСМ и западно балканските страни се присъединят към ЕС, толкова това ще доведе до стабилизация в региона, икономическо развитие и ще преодолее зараждащите се агресивен национализъм, разделение на етническа и религиозна основа.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати