Събота, 27 Юли 2024
           
Развлечения

Панагюрското съкровище участва в изложба в Британския музей

   


Мащабна изложба в Британския музей с българско участие откри вицепрезидентът Илияна Йотова вечерта на 3 май.

Страната ни е представена с Панагюрското съкровище, което е акцент в изложбата, организирана около него. В откриването участваха министърът на културата Найден Тодоров и експерти от екипа на Националния исторически музей в София. Вицепрезидентът Йотова и министър Тодоров бяха първите официални гости, които разгледаха изложбата, придружени от българския посланик Марин Райков.

По време на откриването Йотова благодари на директора на музея д-р Хартвиг Фишър за събитието и определи Панагюрското съкровище като визитна картичка на България. "Изложбата е важна, защото показва, че историята се пише не от битките, а от културата", добави Йотова.

"Лукс и власт: от Персия до Гърция" е заглавието на експозицията, която проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя предмети от Европа до Азия.

В съобщението за изложбата в сайта на Британския музей се акцентира върху присъствието на изключителното Панагюрско съкровище от България. Желаещите да посетят изложбата могат да го направят до 13 август.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати