Четвъртък, 30 Nov 2023
           
Новини

Австрийският президент: Да не се драматизират промените в Конституцията на РСМ

  29.03.2023 19:59  
Австрийският президент: Да не се драматизират промените в Конституцията на РСМ

Промените в Конституцията на Република Северна Македония не би трябвало да се драматизират. Това заяви президентът на Австрия Александър Ван дер Белен по време на съвместна пресконференция в Скопие с македонския си колега Стево Пендаровски, предаде БТА.

Има смисъл и е нужно РСМ да направи промени в своята Конституция, вписвайки българите в нея, посочи Ван дер Белен и припомни, че след това процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС ще продължи.

От своя страна македонският президент Стево Пендаровски заяви, че единственият начин да се постигне мнозинство от две трети в парламента, е да се разговаря с опозицията и с аргументи да бъде показано, че самият акт на вписването на българите и други общности в Конституцията "по никакъв начин не заплашва македонската независимост, суверенитет и европейския път" на страната. Държавният глава на РСМ се надява работната група, която ще подготви предложенията за промени, ще го направи "прилично бързо" и те ще влязат в парламентарна процедура. 

Стево Пендаровски каза още, че РСМ е установила стандарти за защитата на малцинствата и ги наричат части от народи. Според него "Северна Македония със сигурност няма да пропадне", ако се добавят още две или три общности, които живеят тук, независимо от техния брой. И уточни - българите в РСМ са около 3500 души.

Пендаровски се надява да няма нови условия към Северна Македония по време на преговорния процес и смята, че не би трябвало, но и никой не е могъл да предвиди условията, които България е поставила през последните две години.

Логичният въпрос е, ако направим тези конституционни промени, дали утре или вдругиден някоя друга членка или държава, която ни блокира преди години, няма да се сети да отправи ново искане, чуди се македонският президент?

Той заяви, че ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в ЕС "с нещо, което няма нищо общо с реалните критерии, ценности и принципи, за които е създаден и за които той съществува".

"Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа", каза още Пендаровски.


Анкета

Трябва ли да подаде оставка вътрешният министър за насилието?


Резултати