Четвъртък, 01 Юни 2023
           
Новини

Световната асоциация на издателите призова Лев инс да оттегли иска срещу Медиапул

  29.03.2023 19:28  
Световната асоциация на издателите призова Лев инс да оттегли иска срещу Медиапул
  null

Световната асоциация на издателите на новинарски медии призова застрахователното дружество "Лев инс" да оттегли иска си срещи сайта "Mediapool.bg". Това се разбира от обръщение на организацията, разпространена от Съюза на издателите в България. Тя е подписана от Винсънт Пейрен, изпълнителен директор на
организацията.

"Делото за клевета, което сте завели срещу "Mediapool.bg", е едновременно отмъстително по своята същност и неоснователно по същество. Наказателната същност на Вашата претенция става видна от размера на иска - един милион лева - сума, която надвишава почти трикратно годишните приходи на изданието и ако бъде
присъдена, то почти сигурно ще доведе до ликвидация на медията", пише в обръщението.

Според организацията действителната цел на този иск е да възпира други медии да отразяват темата за международната система Зелена карта" в застраховането.

Застрахователната компания "Лев инс" съди онлайн изданието Mediapool.bg с иск за един милион лева заради статия от 27 септември 2022 година, която цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет. Срещу Mediapool.bg тече и дело, заведено от съдията Светлин Михайлов, което също е за статия, в която се припомнят факти.

"Що се отнася до основателността на иска, заведен от "Лев инс", твърдението за "клевета" изглежда особено неубедително като се има предвид, че публикацията, заради която сайтът Mediapool е даден под съд, е пряк цитат на финансовия министър Росица Велкова, взет от публично достъпна стенограма от заседание на правителството", пишат от асоциацията.

"С оглед всички тези причини ние смятаме, че заведеното от "Лев инс" дело попада точно в
определението, дадено от Европейския съюз на SLAPP дела (дела шамари): като "злоупотреба с право на съдебен иск" и "форма на тормоз и сплашване, използвани срещу защитниците на обществения интерес".Призоваваме "Лев инс" да се откажат от делото си за клевета срещу Mediapool и в бъдеще да се въздържат от атаки срещу журналистиката в обществен интерес", завършва обръщението.