Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

Израел изстреля нов шпионски сателит

   
Израел изстреля нов шпионски сателит

Израел изстреля нова версия на своя шпионски сателит "Офек", съобщава "Ройтерс".

По данни на Министерството на отбраната той ще подобри денонощното наблюдение над региона в момент, когато страната се подготвя за възможна конфронтация с Иран.

Изстрелването, планирано от месеци, беше осъществено под наблюдението на министъра на отбраната Йоав Галант - сигнал, че той остава на поста си въпреки изявлението на премиера Бенямин Нетаняху преди дни, че Галант ще бъде уволнен.

Сателитът "Офек-13", произведен от държавната Израелска аерокосмическа компания, е последният от серията сателити местно производство. Първият от серията беше изведен в орбита през 1988 г.

Новият сателит беше изстрелян с ракета "Шавит" над Средиземно море в западна посока. Израел обикновено избира тази траектория като предпазна мярка срещу попадане на чувствителни технологии в ръцете на враждебно настроени негови съседи от Близкия изток, в случай че изстрелването се окаже неуспешно.

"Ще продължим да доказваме, че дори небето не е предел за израелската отбранителна индустрия", заяви Галант, който в събота застана открито против спорната съдебна реформа на Нетаняху. На следващия ден премиерът обяви предстоящото уволнение на Галант, с което отприщи нова вълна от антиправителствени протести.

Главният изпълнителен директор на Израелска аерокосмическа компания Боаз Леви посочи, че сателитът "Офек-13" е най-модерният по рода си, с уникални възможности за радиолокационно наблюдение и ще позволи събирането на разузнавателна информация при всякакви метеорологични условия и видимост.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати