Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

Гешев разказа на още трима евродепутати как бори чуждото лоби у нас

   
Гешев разказа на още трима евродепутати как бори чуждото лоби у нас

Главният прокурор Иван Гешев обсъди на срещи с още трима евродепутати предизвикателствата пред върховенството на правото в България през втория ден от работното си посещение в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, което се проведе във вторник и сряда.

Информация за визитата му беше разпространена от пресцентъра на прокуратурата. На 21 март той разказа на зам.-председателя на ЕП Райнер Вийланд, зам.-председателя на Комисията по правни въпроси Рафаеле Станканели, председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер и испанския евродепутат от българския произход Ева-Мария Попчева за борбата на подопечната му институция срещу зловредното руско влияние у нас и на Балканите

Вчера Гешев разговаря със Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП. Двамата обсъдиха начините, по които българската държавата и в частност - прокуратурата, пресичат опитите за прокарване на чужди интереси в страните от Европейския съюз, включително и в България. В тази връзка е обърнато внимание на работа на прокуратурата по разследване на неправомерно предоставяне на български паспорти на чужденци срещу инвестиции - т. нар. "златни паспорти".

Според Сергей Лагодински е важно всеки магистрат свободно да упражнява своите правомощия по закон и да не се допуска неправомерен натиск при преследване на извършителите на престъпления, което е гаранция за утвърждаването на върховенството на закона.

От своя страна Иван Гешев го увери, че е решен да продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се гарантира работа в необходимите условия, при недопускане на намеса във вътрешното убеждение на отделните прокурори и следователи, което било сред водещите приоритети в мандата му на главен прокурор. Той сподели и примери от актуални наказателни производства, по които са събрани данни за опити на криминално проявени и обвиняеми лица да въздействат върху работата на магистрати.

Гешев коментира рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите и с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Главният прокурор вижда необходимост засилване на европейското присъствие у нас поради отстъпление от върховенството на правото в страната ни. По думите му това би имало ефект и на преграда пред опитите за прокарване на чужди интереси, включително и руски, които целят промяна на евроатлантическата ориентация на страната. Иван Гешев посочи, че страната от дълго време се намира в политическа и конституционна криза, което е довело до компрометиране на институциите и тяхната стабилност. Той заяви, че редица институции, включително от съдебната система, са с изтекли мандати или с непълни състави.

Най-съществен риск пред върховенството на правото в България главният прокурор съзира в опити за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за прокарване на реформа, която според него не е съобразена мнението на магистратите и с конституционната уредба. "В обществото се налага погрешна представа за съдебна реформа, която в крайна сметка води до допълнителна дестабилизация на съдебната система", изтъкна Гешев.

Йерун Ленарс се заинтересува от последиците от закриването на спецправосъдието, а главният ни прокурор му отговори, че за съжаление са се потвърдили предупрежденията, които съдебната власт е излагала още при обсъжданията на законопроектите по закриване на специализираните съд и прокуратура. Гешев изтъкна, че нивата на престъпността се повишават, а разследванията срещу организираната престъпност намаляват. Като негативна последица от закриването на органите на специализираното правосъдие главният прокурор открои и прекратяването на специализацията в работата на магистратите. Според него това е довело до отстъпление от постигнатото от България като страна член на ЕС в сферата на правосъдието. "Въвеждането на специализирано правосъдие в България по подобие на други европейски държави бе ефективен метод за изграждането на орган с национална компетентност, с който се преодоляваха местни зависимости и произтичащите от това пречки пред ефективното преследване на организираната престъпност и корупцията", заяви Гешев.

Той разказа и на Ленарс за мерките на прокуратурата срещу "златните паспорти" за заобикаляне на наложените спрямо Русия и трети страни санкции. Иван Гешев подчерта, че на съответните институции са възложени проверки на издадените паспорти, като за резултатите са били уведомени президентът и министърът на правосъдието, за да бъдат предприети съответните действия по компетентност.

Главният прокурор разговаря и с Ришард Чарнецки от Групата на консерваторите и реформистите. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с върховенството на правото в България, както и случаи, поставящи според Гешев под риск правовата държава и европейските ценности.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати