Събота, 27 Юли 2024
           
Свят

Путин е готов да приеме китайския мирен план, но без главното-териториалната цялост на Украйна

   


Руският президент Владимир Путин заяви, цитиран от "Известия", че е проучил внимателно китайския план за мирно урегулиране на конфликта с Украйна, както и, че "той може да бъде взет като основа".

Планът се състои от 12 точки и беше публикуван от Министерството на външните работи на Китай: уважение на суверенитета и териториалната цялост и нормите на международното право, отказ от манталитета на студената война, прекратяване на огъня и бойните действия, начало на мирни преговори, урегулиране на хуманитарната криза, защита на цивилните лица и военнопленниците, безопасност за АЕЦ, намаляване на стратегическите рискове и недопускане на употреба на ядрено оръжие.

Първото условие обаче противоречи на руското настояване да "бъде признато статуквото на терен" - тоест, влизането в състава на РФ на Крим и още четири района на Украйна, окупирани от руските войски.

В съвместното заявление след преговорите между Путин и Си Цзинпин няма нито дума за териториалната цялост, но се настоява да бъдат отменени санкциите срещу Русия.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати