Вторник, 18 Юни 2024
           
Свят

Си Дзинпин пристигна в Москва

   
Си Дзинпин пристигна в Москва

Руските и китайските информационни агенции съобщават, че китайският президент Си Дзинпин е пристигнал в Москва. Посрещането му се състоя на летище "Внуково" -2, на което прозвуча и китайския химн, пише News.bg.

Китай е готов да следи за световния ред заедно с Русия въз основа на международното право, е заявил китайският президент Си Дзинпин веднага след пристигането си в Москва, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Китайският лидер ще обсъди "международни въпроси" с руския президент Владимир Путин, а посещението му трябва да послужи за разработване на планове за стратегическо сътрудничество. Си очаква тридневното му посещение в Русия да даде нови стимули за руско-китайските отношения. Той 

Това поставя началото на тридневно държавно посещение на китайски лидер, който наскоро започна официално трети мандат, при Владимир Путин. Официалните разговорите ще започнат утре, вторник, а в понеделник ще се проведе неофициална, но "пряка и много важна комуникация между Путин и Си Дзинпин", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вчера вечерта Русия и Китай си "размениха" кореспонденции под формата на статии на лидерите в стил от времето на Студената война. Китайският официоз публикува статия на руския президент Владимир Путин, а по същото време в "Российская газета" излезе статия на Си Дзинпин.

Визитата на Си Дзинпин идва дни след като Международния наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин във връзка с насилствената депортация на украински деца от окупираните през войната от 2022 г. територии. Все още официална реакция нито на Путин, нито на Си по въпроса не е изказана. 


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати