Сряда, 29 Май 2024
           
Новини

За диференцирана минимална заплата по региони се обяви икономистът Красен Станчев

   
За диференцирана минимална заплата по региони се обяви икономистът Красен Станчев

Трябва да има диференцирана минимална заплата по региони. Това мнение заяви икономистът Красен Станчев пред БНТ. Има 1 милион души, които работят за себе си и те не могат да бъдат проверени, по думите му. Този, който решава каква да е минималната работна заплата, не е този, който я дава, изтъкна икономистът. Той не вижда смисъл от чак такъв ръст на пенсиите, какъвто е допуснат, а ръстът е около 33%.

Административно се прехвърлят пари от тези, които работят към тези, които не работят, коментира Станчев по отношение на мерките на властта. Помощта за бизнеса не може да продължава вечно, смята той.

От своя страна бившият социален министър Христина Христова припомни, че минималната заплата е осново трудово възнаграждение. При този механичен ръст на минималната заплата може да има ръст на безработицата и на сивия сектор, според нея.

Социалният диалог в последно време не е в добро състояние, смята Христова. Именно социалните партньори трябвало да определят минималната заплата. Трябва да се постигат консенсуси, смята тя.

Няма лошо, по думите й, в допусканията в доклада на Министерството на финансите, който беше представен през миналата седмица. Това е работен документ, според Христова.

Ръстът на пенсиите не е бил премерен, по мнението й. Трябва да се внимава за устойчивостта на пенсионната система, препоръчва тя.

Не е благоприятна ситуацията с инфлацията, каза още Христина Христова.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати