Вторник, 18 Юни 2024
           
Коментари

Урсула фон дер Лайен: Цените на газа се понижиха, когато ЕС и съюзниците му действаха в екип

   
Урсула фон дер Лайен: Цените на газа се понижиха, когато ЕС и съюзниците му действаха в екип

Цените на газа в Европа, които се повишиха рязко миналата година, след като Русия съкрати доставките, започнаха да спадат, когато ЕС и съюзниците му предприеха съвместни действия, за да подобрят ситуацията. Това заяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс, съобщава БТА.

"В момента, в който действахме единно, за да се диверсифицираме от Русия, цените спаднаха", каза тя.

Урсула фон дер Лайен е на посещение на газова платформа в Северно море заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Те ще обсъдят защитата на инфраструктурата и доставките на газа за Европа с премиера на Норвегия Юнас Гар Стьоре и главния изпълнителен директор на "Екуинор" (Еquinor) Андерс Опедал, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от "Ю Ес нюз".

Платформата "Трол Ей" (Troll A) извлича газ от най-голямото газово находище в Норвегия. След спада в потоците руски газ миналата година, тя се превърна в най-големия доставчик на газ за ЕС.

Сигурността на норвежките петролни инсталации бе повишена след експлозиите в тръбопроводите "Северен поток" на 26 септември в Балтийско море, като съюзниците от НАТО предоставиха военна подкрепа.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати