Четвъртък, 01 Юни 2023
           
Новини

Демерджиев и Зарков подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство в защита на пострадалите от домашно насилие

  16.03.2023 12:32  
Демерджиев и Зарков подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство в защита на пострадалите от домашно насилие
  МВР

Документът регламентира взаимодействието на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието, Националното бюро за правна помощ и Адвокатските съвети

„Много съм радостен от тази инициатива, тя е добра стъпка и много сериозна основа“, заяви вицепремиерът то обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който заедно с министър Крум Зарков подписа Меморандума за сътрудничество и партньорство в защита на пострадалите от домашно насилие.

По думите на вътрешния министър, единственият път за справянето с този вид престъпления е чрез общи действия.  „Трябва да ангажираме още институции, за да бъдем максимално ефективни. Ако привлечем и социалното министерство, и министерството на здравеопазването, мисля, че този тежък проблем ще бъде решен. Можем да се поздравим, че днес правим една важна, съществена стъпка“ - подчерта министър Демерджиев.

„Сътрудничеството по този въпрос е от изключително значение за ефективната защита за жертвите“ – заяви на церемонията министър Крум Зарков и декларира готовността на структурите на Министерството на правосъдието да работят активно за преодоляването на социално значимия проблем с домашното насилие.

Меморандумът предвижда във всеки установен случай на лице, пострадало от домашно насилие, органите на МВР да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и след изявено желание да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.

Адвокатските съвети, от своя страна, публикуват списък на дежурните адвокати, специализирани в областта на домашното насилие и определят от този списък адвокат, който да консултира жертвата. Адвокатските съвети осигуряват дежурен адвокат при всеки сигнал от органите на МВР за установено лице, пострадало от домашно насилие, който отива на място в институцията, където се намира жертвата (РПУ, кризисен център, медицинско заведение или др.).

Органите на МВР при необходимост и в рамките на законовите си правомощия съдействат на определените адвокати за осигуряване на защита на пострадалите от домашно насилие.

На събитието присъства и председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, който заяви, че успехите на Националното бюро за правна помощ /НБПП/, промените в Закона за правната помощ и добрите практики у нас вече са известни и в Европа.