Вторник, 18 Юни 2024
           
Свят

Журналисти от цяла Гърция обявиха 24-часова стачка

   
Журналисти от цяла Гърция обявиха 24-часова стачка

Журналисти от цяла Гърция обявиха 24-часова стачка с искания за изчерпателно разследване на инцидента с влаковата катастрофа в Темпе на 28 февруари, при която загинаха 57 души, а десетки бяха ранени, съобщи ДПА.

Стачката ще продължи от 5 часа днес до същия час утре, на 16 март, съобщи по-рано гръцката агенция АНА-МПА, която също се включва в стачните действия и няма да предава новини или да обновява страниците си в този период.

Вместо да предават новини, радиото и телевизията показват минали новинарски издания, документални и други филми, както и музикални програми, отбелязва ДПА.

Онлайн също няма новини, като заглавие в един от най-важните гръцки новинарски портали in.gr гласи: „24 часа мълчание за 57-ината“.

По думите на Сотирис Триандафилу, председател на общогръцката федерация на журналистическите съюзи, журналистическите асоциации стачкуват днес, защото искат да се уверят, че обществото ще получи пълна информация за общата стачка утре, 16 март, пише порталът „Болкан инсайт“.

Разследването по случая с влаковата катастрофа показва, че освен човешка грешка, катастрофалните условия в гръцките железници и политическата некомпетентност са причините за инцидента, пише ДПА.

Наред с журналистите и всички други профсъюзи настояват виновните за катастрофата да понесат отговорност.

За четвъртък са обявени национални протести в Гърция, които се очаква да блокират движението.

Протести, демонстрации и митинги се организират от началото на месеца след трагичния железопътен сблъсък в долината Темпе в навечерието на 1 март, предаде БТА.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати