Събота, 27 Юли 2024
           
Спорт

София се включи в щафетната обиколка на света преди Олимпийските игри в Париж

   


София доказа обичта си към спорта и днес стотици млади хора се включват в международната олимпийска инициатива по повод 500 дни преди началото на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при провеждането на щафетната обиколка в парка на НДК.

Инициативата се организира от Френския културен институт в България, Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския Олимпийски комитет. В откриването участваха министъра на младежта и спорта Весела Лечева, Стефка Костадинова - председател на БОК, посланикът на Франция Н.Пр. Жоел Мейер, Анатолий Илиев, Фондация „София - Европейска столица на спорта“, както и нашите големи шампиони - Мария Гроздева, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Светла Димитрова, както и изявените ни спортисти Антоан Божилов, Хакан Осман и Димитър Павлов.

Радваме се, че заедно с нас са големите ни спортисти – европейски, световни и олимпийски шампиони, които се включват в инициативата и са заедно с нас и дават своя пример на младите хора, посочи също кметът Фандъкова.

„София европейска столица на спорта“ проведе близо 1000 спортни събития досега, каза също кметът Фандъкова. Представянето на София бе високо оценено и градът спечели титлата европейска столица на спорта за постоянно, а през 2024г., когато са и Олимпийските игри в Париж, София ще бъде „световна столица на спорта“.

Пожелавам успех на всички участници в днешната щафета. Пожелавам много български участници в Олимпиадата в Париж да се върнат натежали от медали, каза още Йорданка Фандъкова.

Това събитие е пример за ценностите на олимпийските игри, които са решителността, солидарността и куража, каза посланикът на Франция Н.Пр. Жоел Мейер.

София посрещна международната олимпийска инициатива от Кувейт и Бахрейн и я предаде на Норвегия и Нигерия.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати