Четвъртък, 30 Мар 2023
           
Коментари

Борел: ЕС очаква Русия да губи по около 300 млн. евро на ден заради петролните санкции

  06.02.2023 17:15  
Борел: ЕС очаква Русия да губи по около 300 млн. евро на ден заради петролните санкции

През последните няколко месеца Европейският съюз (ЕС) успя да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. Той сподели, че ЕС очаква Русия да губи по около 300 млн. евро на ден заради ограниченията върху вноса на нейния петрол и петролни продукти, пише БГНЕС

В статия за „Ла Вангуардия“ Борел заяви, че руският петрол вече се продава с 40 долара отстъпка от цената на сорта Брент. Според него антируските санкции дават резултат и "войната струва скъпо на Кремъл". "Очаква се дневните приходи от енергийни услуги на Русия да спаднат от около 800 млн. евро на 500 млн. евро след влизането в сила на последните ни мерки този месец", уточнява дипломатът.

Ембаргото върху руския петрол влезе в сила на 5 декември, а от този ден беше определен и таван на цените на петрола от Русия на 60 долара за барел. Освен това на 5 февруари влезе в сила ембаргото на ЕС върху руските петролни продукти. По данни на базирания в Хелзинки Център за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух, таванът на цените струва на Русия 160 млн. евро (172 млн. долара) дневно. Международната агенция по енергетика оценява загубите на Русия през януари на 8 млрд. долара. През февруари ЕС одобри и таван на цените на петролните продукти от Русия на 100 долара за барел.