Четвъртък, 30 Мар 2023
           
Новини

ЕС помага на Украйна да се справи с руските атаки срещу eлектропреносната й мрежа

  03.02.2023 16:26  
ЕС помага на Украйна да се справи с руските атаки срещу eлектропреносната й мрежа

Украйна съобщи, че е започнала подмяната на милиони обикновени крушки с енергоспестяващи светодиодни лампи в рамките на финансиран от Европейския съюз проект за справяне с недостига на енергия, причинен от руските удари.

В продължение на месеци Москва системно атакува енергийната мрежа на Украйна, оставяйки милиони хора на тъмно и студено в средата на зимата.

През декември ЕС заяви, че ще финансира закупуването на 30 милиона светодиодни крушки за Украйна на стойност 30 милиона евро, за да помогне за справянето с мащабните прекъсвания на електрозахранването.

"Програмата за подмяна на старите крушки с енергоспестяващи започна през тази седмица", заяви в Twitter министър-председателят на Украйна Денис Шмигал.

За три дни са подменени над 750 000 електрически крушки, а следващата седмица в украинските региони ще бъдат изпратени 6 милиона светодиодни крушки, добави Шмигал.

Той също така благодари на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в Киев за срещата на върха ЕС-Украйна, в която участва и ръководителят на ЕС Шарл Мишел.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС ще достави на Украйна 35 милиона светодиода, което е с 5 милиона повече от първоначално обещаното.

През декември тя заяви, че светодиодните крушки ще спестят на Украйна "един гигават" електроенергия, което се равнява на "годишното производство на една атомна електроцентрала".

"Във времена на тъмнина ние сме с нашите украински приятели", написа Фон дер Лайен в Туитър. /БГНЕС