Събота, 27 Юли 2024
           
Свят

Институт за изследване на войната: Руските сили участват в ограничени атаки, за да отвличат вниманието на ВСУ

   


Руските сили участват в ограничени атаки с цел разрушаване на по-голямата част от фронтовата линия в Украйна и отвличане на вниманието на украинските сили. По този начин да бъдат създадени  условия за започването на решителна настъпателна операция в Луганска област. Това пише в нов доклад на "Института за изследване на войната" (ISW).

В него се посочва, че през последните няколко дни окупаторът е подновил настъпателните операции, а именно ограничени наземни атаки по два основни сектора на фронта - в централната Запорожка област по протежение на линията Камянске-Мали Щербаки-Мала Токмачка и в района на Въгледар в западна Донецка област.

Украински официални лица отбелязаха, че тези атаки се извършват от малки щурмови групи от 10 до 15 души. Размерът и естеството на тези атаки предполагат, че те са по-вероятно с цел да отвлекат вниманието и да приковат украинските сили към дискретни зони на фронта, отколкото съгласувани усилия за подновяване на настъпателни операции за завоюване на позиции в посоките на централно Запорожие и западен Донецк.

Американските анализатори посочват още, че руският президент Владимир Путин изглежда упълномощава Герасимов да предприеме стъпки, които подкопават финансиста на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин и нетрадиционната силова структура, която той представлява.

Преминаването към конвенционалните сили също става все по-очевидно на оперативно и тактическо ниво. Различни конвенционални елементи (а именно от 3-та мотострелкова дивизия и въздушнодесантни сили) са строени през линията Сватове-Креминна в Луганска област и по-специално не подкрепят операциите на групата Вагнер около Бахмут, което показва, че руското военно ръководство може да разпределя конвенционалните сили към каквото те смятат за по-обещаваща ос за напредък.

Украинското разузнаване отбеляза, че части от 2-ра мотострелкова дивизия от 1-ва гвардейска танкова армия на Западния военен окръг са се изтеглили от Беларус и частично са дислоцирани в Луганска област.

В същото време кремъл и руските блогъри се опитват да омаловажат западното снабдяване с танкове на Украйна, като посочват, че те вероятно намират тези системи за заплаха за руските перспективи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 25 януари, че западните танкове Abrams и Leopard, които ще предоставят на Украйна, са "провал от гледна точка на технологични аспекти" и че има "явно надценяване на потенциала, който тези танкове ще добавят" на украинските сили.

Някои руски блогъри вероятно са се опитват да успокоят местната си публика, като твърдят, че тези системи не представляват значителна заплаха и че предишните западни системи като HIMARS са много по-сериозна заплаха.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати