Четвъртък, 30 Мар 2023
           
Новини

Лукойл опровергава твърденията за доставки на гориво за Украйна от рафинерията в България

  25.01.2023 17:02  
Лукойл опровергава твърденията за доставки на гориво за Украйна от рафинерията в България

Компанията обмисля да заведе дело

Руската петролна компания "Лукойл" опровергава твърденията за доставка на горива за Украйна от рафинерията й в България или чрез други канали и не изключва възможността да се обърне към съда. 

"Лукойл" във връзка с новата вълна спекулативни публикации в медиите още веднъж заявява, че няма договори и не е доставял през 2022 г. своя продукция в Украйна от завода в Бургас България или чрез някакви други канали", се посочва в официално изявление на компанията. "Лукойл" подчертава, че такива предположения по-рано са опровергавани и от представител на посолството на Русия в България. 

"Компанията си запазва правото да се обърне към съда за защита на бизнес репутацията си", се посочва в изялението. 

Германският в. "Велт" съобщи по-рано този месец, позовавайки се на бившия министър на финансите Асен Всилев, че България чрез чуждестранни посредници е снабдявала Украйна с дизелово гориво след руската инвазия, като нефтопродуктите са били произведени от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". 
 
"Лукойл" тогава заяви, че българските власти никога не са се обръщали към ръководството на предприятието му с молба за доставка на гориво за Украйна. 

Източник:Елена Савова, БТА