Вторник, 07 Фев 2023
           
Свят

Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия

  24.01.2023 19:36  
Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия

Турция отмени за неопределено време срещата по тристранния механизъм с Швеция и Финландия, планирана за февруари след протест през уикенда в Стокхолм, който предизвика осъждане от Анкара, съобщи турската държавна телевизия TRT, цитирана от Ройтерс.

Припомняме, че на 21 януари крайнодесният политик с шведско и датско гражданство Расмус Палудан, лидер на партия "Твърд курс", проведе демонстративна акция пред турското посолство в шведската столица, като публично изгори Корана. Палудан тогава критикува както НАТО, така и Турция и президента Реджеп Тайип Ердоган, а също така размаха карикатура на пророка Мохамед.

Партията "Твърд курс" е основана от Палудан през 2017 г. и това не е първото му антиислямско действие. Той няколко пъти изгаря публично Корана, наричайки това "почит към свободата на словото". Партията му настоява за забрана на исляма и депортиране на всички "незападни хора, получили убежище"

Срещата, която трябваше да се проведе в Брюксел през февруари, беше отложена по искане на Анкара, съобщи TRT, позовавайки се на турски дипломатически източници. Говорителят на Ердоган каза по-рано този месец, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще присъства на тази среща.

Източник от турското президентство уточни, че Турция не е отменила срещата, а я е отложила. Източникът не уточни за кога е отложена срещата. От президентството отказаха официален коментар за отлагането.

В понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за нейното членство в НАТО след протеста край турското посолство в Стокхолм през уикенда, включително изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт, след като Русия нахлу в Украйна, и сега се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи. В последствие Анкара оттегли възражението си при условие, че двете скандинавски страни се съобразят с исканията й.

По-рано през деня Финландия намекна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срива на отношенията между Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто оттегли това си изявление и вместо това заяви, че ще се запази позицията за обща кандидатура с Швеция и все пак уточни, че е възможно разделяне, ако Швеция получи перманентен отказ от Турция за влизане в блока.