Събота, 24 Фев 2024
           
Политика

ЦИК препоръча избори на 2 април

  24.01.2023 15:16  
ЦИК препоръча избори на 2 април

Както знаете, третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Свикнахте и вие Изборният закон да се променя преди всеки нов избор. Съгласно последните промени българският гражданин има право да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или на машина.

Ще ви помоля да споделите каква е готовността на ЦИК да приложи закона, в какъв срок, с какви особености и как можем да отидем на избори в най-скорошен времеви порядък. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

ЦИК среща Румен Радев Камелия Нейкова

Георги Димитров

 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че ЦИК е започнала подготовка за избори незабавно след обнародването на Изборния кодекс. Проведени са също среща, разговори и са предоставени документи на печатницата на БНБ.

 

ЦИК среща Румен Радев Камелия Нейкова

Георги Димитров

 

"Хартията вече е заявена от тяхна страна. Най-ранната доставка би могла да се реализира в деветата календарна седмица", посочи тя. Нейкова заяви, че датата 2 април е напълно възможна за провеждането на предсрочните парламентарни избори.

 

ЦИК среща Румен Радев Камелия Нейкова

Георги Димитров

 

Като допълнение заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов каза, че средно по една ролка е била достатъчна на предишните избори, когато се е гласувало само с машини. "Ние бихме могли да се справим във всеки срок, в който биха били насрочени изборите", подчерта той.

Заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров изрази притеснение относно видеонаблюдението и видеозаснемането, въпреки че то е работа на Министерския съвет (МС), според него биха възникнали технически проблеми.
 

ЦИК среща Румен Радев Камелия Нейкова

Георги Димитров

 

Цветозар Томов отбеляза, че може да се окаже, че 30-сантиметровата дължина на бюлетината няма да бъде достатъчна и от тази гледна точка трябва да се осигури повече хартия. "При всички положения бюлетините за машинно гласуване ще бъдат в много по-малък размер и няма възможност да бъдат объркани с другите", добави той, като уточни, че избирателят не получава бюлетина, той я произвежда, гласувайки с машината.
 

ЦИК среща Румен Радев Камелия Нейкова

Георги Димитров

 

Как ще изглежда бюлетината е решение, което по думите на Нейкова, ще бъде взето в най-скоро време.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати