Четвъртък, 30 Мар 2023
           
Новини

Целият износ на руски петрол по море за ЕС през януари е към България

  23.01.2023 15:46  
Целият износ на руски петрол по море за ЕС през януари е към България

Износът на руски суров петрол по море за европейските държави се понижи до 125 000 барела на ден през 28-те дни до 20-ти януари, достигайки най-ниско ниво, откакто агенция Блумбърг започна да проследява детайлно петролните потоци в началото на 2022 г. Данните на агенцията не включват доставките за Турция.

Европейският пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол на "къси разстояния", идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от доставки от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат повече време за обслужване, посочва Блумбърг.

През четирите седмици до 20-ти януари не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за средиземноморските страни пък се повиши до най-високата си стойност от пет седмици на осреднена база през последните четири седмици. Турция беше единствената дестинация за руския морски суров петрол в Средиземно море и страната е една от онези, които увеличиха вноса след началото на войната. Увеличаването на покупките ще осигури известно облекчение за Кремъл, въпреки че потоците остават доста под нивата, наблюдавани през лятото на 2022 година.

Според Блумбърг потоците към България, която сега е  единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, спаднаха през 28-те дни до 20-ти януари до най-ниското си ниво от август, достигайки 125 000 барела на ден. България си осигури частична дерогация от забраната на ЕС, което трябва да подпомогне притока сега, след като ембаргото влезе в сила (на 5-и февруари).